Emotionele Intelligentie

Emotionele Intelligentie (EQ)

Naast het bekende IQ is er ook het EQ, wat veel minder bekend is en wellicht daardoor ook veel minder aandacht krijgt.

Op school is er veel aandacht voor het IQ, want jouw IQ bepaalt naar welk vervolgonderwijs je wordt doorverwezen en dit bepaalt weer welke  studiemogelijkheden je hebt en wat voor banen er voor je open liggen. Gelukkig kun je tegenwoordig doorstromen van MBO naar HBO en daarna naar de Universiteit. Maar het is nog altijd zo dat hoe meer verstandelijke vermogens je hebt hoe meer kansen je hebt.  Ben je niet in staat om een diploma te halen dan heb je in ons land heel weinig mogelijkheden om een baan te vinden. Geen papiertje, geen werk.

Emotionele Intelligentie krijgt veel minder aandacht terwijl het minstens zo belangrijk is als je IQ. Want wat heb je eraan als je hoogopgeleid bent maar moeite hebt om je emoties te beheersen en je te verplaatsen in de ander?

Er is geen enkel verband tussen je IQ en je EQ. Ze worden bestuurd door twee totaal verschillende gedeeltes van je hersenen (Daniel Goleman).

Wat is Emotionele Intelligentie?

Emotionele Intelligentie gaat over je emotionele vaardigheid. Het gaat over zelfacceptatie en zelfliefde maar ook over het ontwikkelen van empathie voor de mensen om je heen.

Een aantal kenmerken van Emotionele Intelligentie:

*Zelfkennis: Je hebt zicht op je gevoelens en weet waar ze vandaan komen. Dit maakt dat je gemakkelijker met conflicten om kunt gaan en je kunt handhaven in moeilijke situaties.

*Zelfliefde: Je hebt liefde voor jezelf ontwikkeld, wat betekent dat je zowel je licht- als je schaduwkanten, je sterke en je zwakkere kwaliteiten accepteert. Het mag er zijn. Hierdoor kun je ook gemakkelijker de licht- en schaduwkanten van de ander accepteren.

* Niet projecteren: Je trekt je niets persoonlijk aan  omdat je weet dat alles wat de ander zegt projectie is. Boosheid, jaloezie e.d. gaat altijd over pijn in diegene die boos of jaloers is. Jij projecteert niet jouw pijn en gekwetstheid op de ander.

* Weloverwogen beslissen: Je neemt geen overhaaste beslissingen.  Je overweegt rustig alle nadelen en voordelen voordat je een beslissing neemt.

*Managen van gevoelens: Je hebt controle over je gevoelens, je laat je niet door je gevoelens meeslepen. Hierdoor blijft de relatie met je zelf gezond maar ook met de dierbaren om je heen.

* Empathie: Je kunt jezelf goed verplaatsen in iemand anders en in iemand anders zijn situatie. Dit maakt je omgang met anderen een stuk gemakkelijker en helpt je om met meningsverschillen en conflicten om te gaan.

* Vrij van oordeel: Je bent je bewust dat jouw oordelen voortkomen uit jouw beeld van de wereld, dat gevormd is door je opvoeding, opleiding, cultuur, gebeurtenissen enz.  En dat oordelen voortkomen uit overtuigingen en aannames.

*Open hart: Je leeft met open hart door jezelf open te stellen, vertrouwen te hebben en je oordeel aan de kant te zetten.

 

Een aantal tips die je zelf kan toepassen om je Emotionele Intelligentie te verhogen:

  1. Leer jezelf beter kennen.  Bevraag jezelf over je eigen handelen. Word je bewust van jouw waarden? Wat vind jij belangrijk in het leven? Eerlijkheid, oprechtheid, trouw, respect enz?
  2. Leer jezelf accepteren zoals je bent met je zwakke en je sterke kanten.
  3. Beheers je emoties: Voel je dat je emoties zodanig overheersen dat je begint te schreeuwen, stampen, huilen enz? Neem een time out en komt tot rust. Bedenk daarna dat alleen jij verantwoordelijk bent voor hoe jij reageert en handelt.
  4. Toon empathie: Verplaats jezelf in iemand anders zijn situatie. Hoe zou jij je hierin voelen?

Hoe zou jij behandeld willen worden? Waar zit de pijn van de ander?

  1. Word je bewust van je mening en je oordeel. Waar komen die vandaan? Waar worden ze door gevoed?
  2. Durf fouten ronduit toe te geven, maak je excuus en reik de ander de hand.
  3. Voel je je gekwetst door de ander zijn opmerking, gedrag of emotie? Weet dat het projectie is, het komt voort uit de ander zijn innerlijke pijn of onverwerkte dingen en heeft niets met jou te maken.
  4. Neem iedere dag een paar minuten de tijd om te voelen hoe het met je is.

 

 

 

Contact

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut
Aletta Nieboer
Lange Achte 37
8629 PK Scharnegoutum
0515 785924 / 06 13 88 97 17
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief Sinneflecht


Volg Sinneflecht

Sinneflecht op Facebook  Sinneflecht op Twitter  Sinneflecht op Linkedin