Liefde

 

Liefde begint in jezelf omdat liefde in jou aanwezig is.
De allerbelangrijkste relatie is de relatie met jezelf. Want alle andere relaties vloeien hieruit voort.

Is dat zo? Waarom hebben we dan niet geleerd om van onszelf te houden? Tenminste, daar lag in mijn opvoeding de nadruk niet op. De ander, die was veel belangrijker dan ik. Thuis heb ik geleerd om naar andere mensen om te kijken, speciaal naar diegenen die het moeilijk hebben, die alleen, arm, ziek of hongerig zijn. En daar is natuurlijk niets mis mee. Ik ben blij dat ik geleerd heb om naar mijn naaste om te kijken. Maar hoe zit het met het omkijken naar mijzelf?

Dat heb ik niet geleerd en de meesten van ons niet, vermoed ik. Dat komt omdat onze ouders dat ook niet hebben meegekregen. Zij komen uit een tijd van wederopbouw, de schouders eronder en doorzetten. Maak er wat van! Dit zijn overigens ook hele goede kwaliteiten.

De valkuil zit in het feit dat je in beide gevallen voorbij gaat aan jezelf. In het ene geval heeft de ander het altijd moeilijker dan jij en in het tweede geval ga je aan je eigen emoties voorbij omdat sterk en flink zijn belangrijker is.

Het is echt belangrijk om tijd te maken voor de emoties die er in jou leven. Dat je ze durft te voelen, dat je zacht en vriendelijk bent voor jezelf. We hoeven niet altijd sterk en flink te zijn. Een flinke huilbui kan juist heel veel lucht geven. Je kwetsbaar opstellen is een kracht en niet een zwakte.Bovendien is het goed doorleven van je emoties gezond voor je lichaam én je geest. Van emoties wegdrukken wordt een mens uiteindelijk ziek.

Wanneer je van jezelf houdt en je veilig voelt bij jezelf kun je dat gevoel ook aan de ander geven. Als je liefde voor jezelf voelt kun je de liefde van een ander voor jou, beter accepteren. Als jij denkt dat jij die liefde niet waard bent kun je de liefde van de ander niet of moeilijk accepteren.

Ik zie heel veel mensen worstelen met zelfacceptatie en zelfliefde, dat is zo jammer want het is de basis onder je bestaan én de handreiking naar de ander. Het is de moeite waard om te investeren in zelfacceptatie, je overtuigingen te onderzoeken en om te leren hoe je die kunt ombuigen. Want jij bent uniek, speciaal en zo de moeite waard.

Dat zouden we veel vaker moeten horen: Jij bent de moeite waard! Je bent geschapen naar het beeld van onze Schepper. Liefde is onze bron, wanneer je je dat beseffen dan wil je daaruit leven. Dan kom je tot je recht. Dan stroomt het, naar jezelf en naar de ander, omdat die evenveel waard is als jij.

Contact

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut
Aletta Nieboer
Lange Achte 37
8629 PK Scharnegoutum
0515 785924 / 06 13 88 97 17
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief Sinneflecht


Volg Sinneflecht

Sinneflecht op Facebook  Sinneflecht op Twitter  Sinneflecht op Linkedin